Stijn Poncin

Stijn, een hardwerkende rugbyer, liep stage in het Caribisch gebied. Een groot feest waar veel meer kan en mag dan in Nederland. Dit heeft er voor gezorgd dat hij na een feest met alcohol op als bijrijder in de auto is gestapt zonder zijn gordel om te doen. Die avond reed een van zijn beste vrienden die ook alcohol gedronken had. Stijn is die nacht, 9 dagen na zijn 20e verjaardag, verongelukt op Bonaire.

Stijn was een grote, sportieve kerel met een klein, gouden hart. Meestal erg vrolijk met soms een chagrijnige bui. Maar in welke bui en hoedanigheid Stijn ook was, hij stond altijd klaar voor de mensen om hem heen. Altijd tijd voor een ander, zij het met een biertje en een goed gesprek of voor het zware, vieze werk. Waar hij ook kwam, hij kon met iedereen opschieten. Op zijn werk in het verzorgingstehuis met de bejaarde bewoners of tijdens het beoefenen van zijn grote passie, rugby, Stijn gaf altijd de volle 100%. Zeker tijdens een rugbywedstrijd was dat erg goed te zien. Als een tank stormde hij door de tegenstanders heen en leverde hij keer op keer een bijdrage aan de wedstrijd en het team.

Nadat Stijn zijn diploma voor de mavo had gehaald ging hij in Bergen op Zoom op het Zoomvliet college een studie volgen tot cameraman. Hij beleefde daar veel plezier en mocht op een gegeven moment stage gaan lopen. Stijn besloot om in het buitenland stage te gaan lopen en wilde dat meteen goed aanpakken. Curaçao was het land van bestemming voor hem en het regelen ging al snel van start.

Na veel voorbereiding en extra werken voor een zakcentje vertrok Stijn op 28 augustus 2013 eindelijk naar Curaçao. Hij had regelmatig contact met het thuisfront, via Whatsapp of Skype waardoor de afstand soms wat kleiner leek. In tegenstelling tot de vooroordelen over de relaxte sfeer op Curaçao was het voor Stijn erg hard werken. Hij maakte veel uren, maar zorgde er wel voor dat hij tijd had om te feesten.

Op 5 februari heeft Stijn zijn 20e verjaardag in Curaçao gevierd. Vlak na zijn verjaardag was hij klaar met zijn stage en bleef nog een paar weken op Curaçao voor hij weer terug naar Nederland zou komen. Een goede vriend van hem liep stage op Bonaire en ze besloten elkaar op te zoeken. Hij was al eerder naar Stijn gekomen, nu was het de beurt aan Stijn om naar Bonaire te gaan. Het is maar een kwartiertje vliegen dus hij was er zo. Op 13 februari 2014 was het zo ver. Eenmaal aangekomen op Bonaire hadden ze samen een geweldige tijd. Ze sloten de avond af met nog wat biertjes in een café voor ze met de auto vertrokken.

In Nederland dronk Stijn nooit als hij nog moest rijden en had hij altijd netjes zijn gordel om. Op Curaçao werd hij echter al snel meegetrokken in de daar heersende cultuur. Het is meer een uitzondering dan een regel om je gordel niet te dragen. Dezelfde cultuur was in 2014 ook in andere landen te vinden, zo ook op Bonaire. Toen Stijn en zijn vriend vertrokken met de auto hadden ze beide gedronken. Stijn zat aan de passagierskant en de vriend reed. In een bocht verloor de bestuurder de macht over het stuur en raakte de auto van de weg. Daarbij reden ze tegen een muurtje aan waardoor de auto in een spin terug de weg op botste. Stijn werd hierbij uit de auto geslingerd en kwam onder de auto terecht. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen.