De stichting

Stijn liep stage op de Nederlandse Antillen. Ondanks dat het Caribisch gebied in sommige aspecten lijkt op Nederland, zijn de verschillen zichtbaar. Op de eilanden is het niet ondenkbaar om met een slok op achter het stuur te gaan zitten. Na een gezellige avond stappen is Stijn bij een vriend in de auto gestapt zonder zijn gordel om te doen. Stijn is die nacht, 9 dagen na zijn 20ste verjaardag, verongelukt.

Stijn was onze broer, beste vriend en zoon. We zagen dat hij goed was voorbereid op zijn buitenlandse stage en had alle praktische dingen goed geregeld. Maar had hij ook nagedacht over de nieuwe cultuur waarin hij een half jaar in zou leven? Vanuit onze persoonlijke ervaring nu, weten we hoe je verrast kan worden tijdens je verblijf in het buitenland. Sinds 2015 helpen we als Stichting 9dagen20 studenten en jongeren die naar het buitenland gaan met hun voorbereiding. Dit doen we door naast de praktische aspecten vooral aandacht te besteden aan de nieuwe cultuur waarin ze gaan leven. Een reis naar het buitenland is een geweldige ervaring en wij helpen jongeren graag om alles uit deze tijd te halen!

Een groot gedeelte van onze stichting bestaat uit jong volwassenen die tot voor kort zelf studenten waren. Daardoor konden wij zelf naar de school komen om daar fysiek een presentatie te geven. Omdat de meeste van onze leden tegenwoordig een baan hebben, is die optie niet meer mogelijk voor ons. Mede door positieve reacties van studenten en docenten vinden wij dit erg jammer. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar een manier om onze boodschap toch over te kunnen brengen. Om deze reden zijn wij eind 2019, in samenwerking met Yourfilm, begonnen met het maken van een korte documentaire. Wij verwachten dat deze eind dit jaar af zal zijn

Wie zijn wij ?

Lisette Poncin

Ik ben Lisette Poncin, ik ben de moeder van Stijn. Ik ben gedreven om via onze stichting jonge reizigers te motiveren zich meer te verdiepen in andere culturen. Dit naar aanleiding wat met Stijn gebeurd is. Je moet als student /reiziger vooral genieten van je buitenland ervaring en niet voor vervelende situaties komen te staan die je niet had voorzien. Als je voor langere tijd naar het buitenland gaat is het goed dat je je bewust bent van de verschillen. Daar gaan we voor, zodat je een mooie ervaring krijgt waar je goed op terugkijkt.

Etienne Koekkoek

Stijn was mijn paar maanden oudere neef, maar eigenlijk waren we bijna broers. In onze tienerjaren hadden we een tijdje hetzelfde bijbaantje in een verzorgingstehuis, we zagen elkaar vaak en sinds dat we 12 jaar oud waren rugbyden we samen. Als jongetjes begonnen we bij de Bredase Rugby Club, acht jaar later toen Stijn naar Curaçao ging waren we al onderweg om echte kerels te worden. Toen Stijn op 14 februari 2014 verongelukte was dit een enorme klap, maar daarom zet ik mij graag in voor Stichting 9dagen20.

Eva Louwers

Stijn zei altijd stellig dat hij geen vriendin wilde voordat hij voor een halfjaar op stage ging naar Curaçao. Maar toen, 5 maanden voordat hij zou vertrekken, ontmoetten wij elkaar. In het begin waren we alle twee nog wat afwachtend, maar toen hij vertrok naar het Caribisch gebied, merkten we pas echt hoe gek we op elkaar waren. Met bijna 8.000 kilometer tussen ons in werd ik Stijns vriendin. Ook al heb ik Stijn maar kort gekend, hij heeft voor altijd een bijzondere plek in mijn leven.

Charles Poncin

Ik ben de vader van Stijn. Stijn komt uit een mooi, hecht gezin. Zijn kracht was dat hij mensen kon binden met zijn eerlijkheid, zijn oprechte interesse en zijn humor. Tijdens zijn stage op Curaçao ontwikkelde zich van jongen naar jongeman. Hij heeft een leuke, mooie, leerzame stageperiode gehad. Hij voelde zich thuis op het eiland en de locals. Niemand kon voorzien dat het zo af zou lopen. We willen studenten zo goed mogelijk voorbereiden op een mooie stage zonder vervelende verrassingen.

Lars Koopmans

Stijn was een van mijn beste vrienden. Toen Lisette, de moeder van Stijn, na zijn overlijden met het idee kwam om een stichting op te richten wilde ik mij hier graag voor inzetten. Als een van de bestuursleden hou ik mij bezig met de algemene zaken en projecten van de stichting. Hiernaast ben ik ook penningmeester en beheerder van de 9dagen20 website.Anky Poncin

Ik ben Anky, de “grote” zus van Stijn. Stijns manier van mensen en culturen omarmen heeft mij geïnspireerd om mij in te zetten voor deze stichting. Inmiddels ben ik moeder van twee avontuurlijke, kleine kinderen. Ik hoop dat zij ooit in de voetsporen van hun oom treden en vol voor een buitenland ervaring gaan en dat zij verrijkt, blij & heel terugkomen. Net zoals we proberen te bereiken bij de studenten die onze presentatie of documentaire zien!

Manon Koopman

Als vriendin van de familie Poncin ben ik in aanraking gekomen met stichting 9dagen20. Voor mijn stage heb ik onder andere meegewerkt aan de documentaire, waarna ik mijzelf bij het kernteam heb aangesloten. Met de stichting wil ik graag helpen jongeren te inspireren om de wereld te ontdekken.

Bram Verheijen

Stijn is mijn schoonbroer en ik heb presentaties gegeven voor stichting 9dagen20. Ook denk ik mee met de algehele processen binnen de stichting en werk ik deze mee uit.